Lichaamsgericht werken

LinkedIn
Facebook
Lichaamsgericht werken

Soms lees je een boek dat je echt raakt en inspireert. Voor mij was dat Traumasporen van Bessel van der Kolk, psychiater en expert op het gebied van traumabehandeling. Het zorgde twee jaar geleden voor een nieuwe focus in mijn werk als arbeid & gezondheidspsycholoog. Ik vond een psychologische benadering waarbij lichaam, brein en geest samen komen.

The body keeps the score

Zijn boodschap is dat als je mensen daadwerkelijk wilt helpen bij de heling van ingrijpende gebeurtenissen er beweging, aanraking en verbeeldingskracht nodig zijn. Van alleen praten knappen mensen niet genoeg op. Het talig gebied in het brein blokkeert namelijk tijdens een trauma en schakelt over op overlevingsmechanismes zoals vluchten, vechten en bevriezen. De ingrijpende gebeurtenis laat z’n sporen na in het lichaam. Ons zenuwstelsel raakt ontregeld en er ontstaan bepaalde patronen in spierspanning. Met een behandeling waarbij ook goed naar het lichaam wordt geluisterd kan iemand zich weer veilig en verbonden voelen met zijn omgeving.

Wat helpt?

Bessel van der Kolk raadt methodes aan zoals EMDR, Sensory Motor Psychotherapie, Yoga, Internal Family System therapie en Mindfullness. In combinatie met reguliere ‘praat’ therapie. Sommigen methoden hiervan zijn nog niet voldoende wetenschappelijk onderzocht, maar vanuit het werkveld zijn de ervaringen goed. Vooral EMDR is populair omdat het een van de meest effectieve methodes is die relatief kort duurt. 60% van de volwassenen voldoet na deze behandeling niet meer aan de criteria van PTSS (Post traumatische stress stoornis).

Dit inspireerde mij om de opleiding in Lichaamsgerichte Psychologie bij Tessa Harts te volgen. En de EMDR  opleiding voor enkelvoudig & complex trauma bij het ACT-EMDR Centrum.

Trauma op werk

Want ingrijpende gebeurtenissen komen ook voor op het werk. Of hebben zo’n groot effect op het werk dat mensen ziek thuis komen te zitten. Zo zag ik de afgelopen tijd een client die een gewapende overval heeft meegemaakt en daardoor continu alert bleef. En ook een client die klokkenluider was geweest en daar op sociaal gebied veel last van bleef houden. Ook behandelde ik een client die onterecht was beschuldigd van seksuele intimidatie. Gelukkig kon ik hen helpen, dankzij EMDR en lichaamsgerichte methoden.

Ben jij ook vastgelopen op het werk door iets ingrijpend? Kom een keer langs om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Deel deze blog

LinkedIn
Facebook
Ilse Reijs

Ilse Reijs

Graag stel ik me aan je voor. Ik ben Ilse Reijs, arbeid psycholoog. Vanuit mijn praktijk in de prachtige natuur van Kortenhoef help ik mensen om te floreren. Zowel in hun werk als in hun leven.

Mijn specialisaties zijn vitaliteit, loopbaancoaching, werkgeluk en traumaverwerking op het werk.
Graag help ik jouw kracht, plezier en werkgeluk te vergroten.

Neem contact op voor een gratis kennismaking