Mensen maken ingrijpende gebeurtenissen mee op het werk. Je kan denken aan een overval, ongewenste intimiteiten, beschuldiging van seksuele intimiteiten, na effecten van klokkenluider zijn of pesten.

De mens beschikt gelukkig over een enorme veerkracht en zelfhelend vermogen om hier mee om te gaan. Dat natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam zorgt er in principe voor dat je na zo’n gebeurtenis je gewone leven weer kan hervatten. Alleen niet altijd.

Als je na 6 weken klachten overhoudt zoals hieronder beschreven zou het kunnen zijn dat je last hebt van PTSS, Post Traumatische Stress Stoornis.

  • Herbelevingen, nare beelden of gedachten die zich aan je opdringen en terug te voeren zijn naar die gebeurtenis. Je reageert alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt;
  • Vermijdingsreacties; personen, situaties of plaatsen vermijden die herinneren aan de gebeurtenis;
  • Negatieve gedachten, afgestompte gevoelens; vervlakking van gevoelens voor jezelf of anderen, je voelt je minder verbonden;
  • Prikkelbaarheid of hyperactivatie; overdreven waakzaam, moeilijk in slaap komen, concentratieproblemen, woede-uitbarstingen of schrikachtig.

Het trauma is dan in het lichaam gaan zitten. Het lichaam reageert op prikkels die lijken op de traumatische gebeurtenissen met dezelfde heftigheid als toen het gebeurde. Die kunnen je als het ware ‘overspoelen’.

Er zijn verschillende manieren die het zelfhelend vermogen van het lichaam stimuleren om die verwerking alsnog in gang te zetten. Omdat trauma’s moeilijk onder woorden zijn te brengen zijn de reguliere ‘praat’ therapieën hierbij niet effectief genoeg. Een combinatie van ‘praten’ met een behandeling die het lichaam activeert is wel effectief. Trauma experts raden de volgende methodes aan: Lichaamsgerichte technieken, Yoga, Mindfullness, Systemisch werk, Sensory Motor Psychotherapie en EMDR. EMDR wordt ingezet als er concrete beelden zijn van de ervaring.

Afhankelijk van jouw situatie kies ik voor een methode of een combinatie van deze methodes.

EMDR is een Eye Movement Desensitisation and Reprocessing therapie. Na EMDR behandeling voldoen 60% van de volwassenen niet meer aan de criteria van PTSS. Het trauma wordt opgeroepen en tijdens het praten daarover maak je actieve oogbewegingen. Het doel van EMDR is drieledig;

  • Tijdens de herinnering aan het trauma nemen de emoties en spanningen af, ze overspoelen je niet meer.
  • Je denkt positiever, meer helpend over jezelf.
  • En je gaat dingen weer doen die belangrijk voor je zijn en die je eerder vermeed.

Klik hier voor meer informatie over trauma

Trauma therapie op werk

In dit Trauma therapie op werk traject begeleid ik jou bij de heling van trauma gerelateerde klachten die zijn ontstaan op het werk. Zodat je weer de persoon bent die je graag wil zijn. En weer de dingen doet die belangrijk voor je zijn maar die je bent gaan vermijden. Ik combineer wetenschappelijk gevalideerde methodes met lichaamsgerichte technieken. Luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. En die wijsheid inzetten bij het herstel.

Mijn manier van werken

Mijn specialisaties zijn vitaliteit, loopbaancoaching, werkgeluk en traumaverwerking op werk.

Graag help ik jouw kracht, plezier en werkgeluk te vergroten. Dat doe ik door samen te onderzoeken onder welke omstandigheden jij floreert in werk, wat daarin goed voor jou werkt. Mijn aanpak is gebaseerd op de Positieve Psychologie. Waar nodig gebruik ik Voice Dialogue, EMDR, Opstellingen en Body-mind technieken. 

Je kan bij mij terecht voor vragen op het gebied van:

  • Vitaliteit (burn-out/ stress)
  • Loopbaankeuzes
  • Trauma op werk
  • Leiderschap
  • Zingeving
  • Rouw
  • Werk- privé balans
werkplezier

Kennismaking

Tijdens het eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek hoor ik jouw verhaal en kan ik je aangeven hoe ik werk. Jij kan dan een inschatting maken of dit aansluit bij jouw wensen.

We bespreken in eerste instantie globaal wat de aard van de klachten is. Is er sprake van vermijding of van herbelevingen? Dan kan ik een inschatting maken van het aantal sessies die nodig zullen zijn en maak ik een offerte voor je.

Intake

Deze stap is een intakegesprek van 1,5 uur. Om een precies beeld te krijgen van de klachten, zodat ik een volledig maatwerk behandeling kan inzetten, neem ik aan het begin de volgende vragenlijsten af:

  • Trauma screening vragenlijst die meet in hoeverre er sprake is van een Post Traumatische Stres Stoornis
  • 4-dimensionale klachten lijst om te meten waar je nu last van hebt, zodat ik kan bepalen welke methodes ik zal inzetten of ik de juist professional voor je ben.

Tijdens de intake nemen we de resultaten van die vragenlijsten door en scherpen we de leerdoelen aan.

Therapiesessies van 1,5 uur

Over het algemeen zijn 3 tot 5 sessies genoeg om jouw trauma gerelateerde klachten te verhelpen.

Inbegrepen

  • Kennismaking gesprek
  • Afname en analyse vragenlijsten
  • 4 tot 6 sessies van 1,5 uur waaronder de intake en het nagesprek
  • Voorbereiding op alle gesprekken

Interesse
Heb ik je interesse gewekt? Neem vooral contact met mij op voor een gratis telefonisch of persoonlijk kennismakingsgesprek.Â