Weer voluit werken door EMDR

LinkedIn
Facebook
EMDR

EMDR zet ik in als cliënten last blijven houden van ingrijpende gebeurtenissen op het werk. En daardoor niet meer de dingen doen die belangrijk voor hen zijn. Eigenlijk zijn ze vastgelopen, staan ze stil.

Een cliënt van mij maakte een gewapende overval mee waardoor zij niet meer naar haar werkplek durfde te gaan. EMDR helpt dan om de heftige emoties en spanningen van die herinnering af te halen, zodat ze iemand niet meer overspoelen. Ik ben er enthousiast over omdat ik zie dat mijn cliënten er veel baat bij hebben!

Zelfhelend vermogen van het lichaam

Mensen maken ingrijpende gebeurtenissen mee in hun leven. De mens beschikt gelukkig over een enorme veerkracht en zelfhelend vermogen om hier mee om te gaan. Dat natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam zorgt ervoor dat je erna weer je gewone leven kan hervatten.

Alleen soms lukt dat minder goed en zorgt de gebeurtenis ervoor dat je situaties gaat vermijden. Of dat je her belevenissen hebt die terug te voeren zijn naar die gebeurtenis. Er zijn dan beelden die zich soms vrijwel dagelijks aan je opdringen. Pas als je 6 weken na de ingrijpende gebeurtenis nog steeds lichamelijke klachten hebt en je lichaam niet is hersteld kan het zijn dat je last hebt van PTSS, Post Traumatische Stress Stoornis. Het trauma is dan als het ware in het lichaam gaan zitten. Het lichaam reageert op prikkels die lijken op de traumatische gebeurtenissen met dezelfde heftigheid als toen het gebeurde. Die kunnen je ‘overspoelen’. Een ander criterium is dat je negatief over jezelf bent gaan denken of over-alert bent geworden.

Effectief

De vraag naar zo’n EMDR-behandeling (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing therapie) is tegenwoordig groot. 60% van de volwassenen voldoet na een EMDR-behandeling niet meer aan de criteria van PTSS. Dat is voor een therapievorm behoorlijk effectief. Bovendien is er geen jarenlange therapie nodig. Vaak zijn 5 sessies al genoeg voor een blijvend positief effect. Ik zet deze therapievorm in combinatie met andere lichaamsgerichte methoden in.

Werkwijze

Hoe zo’n behandeling eruitziet? De ingrijpende gebeurtenis wordt opgeroepen en tijdens het praten daarover maak je actieve oogbewegingen.

Hoe EMDR exact werkt is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn twee verklaringen mogelijk. Het werkgeheugen wordt overbelast door de combinatie van het praten en de oogbewegingen. Daardoor wordt het trauma anders opgeslagen en verdwijnt de spanning. Een andere verklaring is dat het zelfhelend vermogen van het lichaam in gang wordt gezet door de oogbewegingen. Helpende en niet-helpende gedachten worden aan elkaar gekoppeld in de hersenen, waardoor de lading vermindert.

De herinnering blijft, maar onbelast

Na een EMDR behandeling:

  • Blijft de herinnering van de gebeurtenis, maar is niet meer beladen. De emoties en spanningen overspoelen je niet meer, nemen het niet meer over.
  • Denk je tijdens de herinnering positiever, meer helpend over jezelf.
  • En ga je dingen weer doen die belangrijk voor je zijn en die je eerder vermeed.

Meer weten over EMDR?

EMDR kan de weg voor je openen om weer voluit te leven en te werken.

Ben je benieuwd wat EMDR voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op via info@reijsconsult.nl

Deel deze blog

LinkedIn
Facebook
Foto van Ilse Reijs

Ilse Reijs

Graag stel ik me aan je voor. Ik ben Ilse Reijs, arbeid psycholoog. Vanuit mijn praktijk in de prachtige natuur van Kortenhoef help ik mensen om te floreren. Zowel in hun werk als in hun leven.

Mijn specialisaties zijn vitaliteit, loopbaancoaching, werkgeluk en traumaverwerking op het werk.
Graag help ik jouw kracht, plezier en werkgeluk te vergroten.

Neem contact op voor een gratis kennismaking